Formularz wyszukiwania
Powiatowa i Miejska Biblioteka Publiczna
im. Konstantego Prusa w Rybniku
logo - Biuletyn Informacji Publicznej

Obowiązek informacyjny RODO

 

 Obowiązek informacyjny (RODO)

 

 

 

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (zwane dalej RODO) informujemy:

 

 

 

1.    Administratorem danych osobowych jest Dyrektor Powiatowej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Rybniku.

 

 

 

2.    W sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych można kontaktować się pisemnie z inspektorem ochrony danych pod adresem rodo@biblioteka.rybnik.pl  ze wskazaniem formy w jakiej oczekują Państwo odpowiedzi i podając dane kontaktowe niezbędne do sposobu jej udzielenia.

 

 

 

3.    Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane wyłącznie w celu świadczenia usług bibliotecznych, egzekwowania zwrotu wypożyczonych materiałów bibliotecznych i należności z tytułu nieprzestrzegania Regulaminu korzystania z usług PiMBP oraz w celach statystycznych i badawczych. Dane te podlegają ochronie prawnej na podstawie Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1.000).

 

 

 

4.    Podanie danych jest dobrowolne i odbywa się na podstawie Ustawy z dnia 27 czerwca 1997r. o bibliotekach (t.j. Dz. U. z 2012r. poz. 642 z późn. zm.).

 

 

 

5.    Osoba, której dane dotyczą, ma  prawo dostępu, aktualizacji, ograniczenia przetwarzania, przenoszenia swoich danych, wniesienia sprzeciwu na dalsze ich przetwarzanie, a w sprawach spornych prawo wniesienia skargi do organu nadzorującego ochronę danych osobowych.

 

 

 

6.    Dane osobowe mogą być udostępniane innym podmiotom wyłącznie w celu realizacji Statutowych zadań Biblioteki na podstawie odrębnych umów.

 

 

 

7.    Dane osobowe nie będą transferowane do państw trzecich oraz organizacji międzynarodowych.

 

 

 

 

 

Rejestr zmian:
Data Użytkownik Rodzaj Opis
2018-10-24 Iwona Mościcka Modyfikacja Modyfikacja treści
2018-08-24 Iwona Mościcka Publikacja
Wyświetleń: 117